OLE JEPPESEN

 

Ole Jeppesen (1929-2011) har fra midten af 1950´erne og frem fotograferet sin familie med et 35 mm Retina-kamera.

Alle hans fotografier blev fremkaldt som lysbilleder uden mulighed for redigering inden. Ole Jeppesen var praktiserende læge, og derfor var fotografi ikke hans primære virke – alligevel blev kameraet en nær ven. Et retina-kamera var dengang avanceret og gav Ole Jeppesen mulighed for at udforske fokus, lys og komposition.

 

Som fotograf var Ole Jeppesen altid klar til at fange øjeblikket, selv når hverken hustru eller børn havde overskud til at posere.

En af Oles sønner erindrer; ”Far skulle altid lige tage et billede  - selv på skøre tidspunkter, hvor hverken mor eller os andre havde overskud til det. Men det var vigtigt for far, og så blev det sådan”.

 

 

ANNE MARIE JEPPESEN

 

Anne Marie Jeppesen (f. 1932) var Ole Jeppesens hustru og fotografen bag omkring en tredjedel af billederne taget i samme periode.

Ligesom sin mand besidder Anne Marie Jeppesen en forståelse for fotografiets æstetik og blandt hendes billeder, er det tydelig, at Ole og familien er i fokus.

 

Anne Marie Jeppesen var praktiserende læge, hvilket var sjældent for kvinder i 1950’erne, og hendes øjebliksbilleder tydeliggør, at fritiden med familien var vigtig at forevige. 

 

 

 

EN FAMILIEHISTORIE

 

Bag udstillingen står tre af Ole og Anne Maries børnebørn, der har arvet billederne. 

 

”Under et besøg hos vores bedsteforældre, hev farfar en gammel lysbilledfremviser frem. Han baksede med stakke af lysbilledruller, slukkede lyset og rømmede stemmen. Selv om vi allerede kedede os ved tanken om flere historier fra gamle dage, vendte stemningen, da lysbillederne tonede frem på væggen. Vi glemte tv og computer og forsvandt ind i vores forældres ufiltrerede barndomsminder. Farverne lyste op, landskaberne åbenbarede sig og dramaet lurede bag de tvetydige ansigtsudtryk. Tidsbilledet stod klart i vores hukommelser længe efter, apparatet slukkede. 

 

Mere end 20 år efter, viser det sig, at fotografierne brænder sig fast hos andre end familien, og vi er derfor beærede over at få lov til at vise et udsnit af de øjeblikke, der gemmer sig i familiens private fotosamling. 

 

Vi håber, gæsterne ser et lige så smukt og ærligt tidsbillede, som vi gør – og at de får lyst til at hente deres egne familiefotos frem fra gemmerne.”

 

Liv, Maria og Rikke Jeppesen